DRIFT: Water - Maria Lucia Cruz Correia

9 Jun

Houtdok, Gent

Startuur: 17:00 - 21:00

In DRIFT laten vier kunstenaars (Peter Aers, Maria Lucia Cruz Correia, Gosie Vervloessem, Ruben Nachtergaele) je op vier verschillende tijdstippen in het jaar ervaren hoe zij omgaan met de gevolgen van klimaatverandering. Ieder vertrekken ze vanuit een ander natuurelement (lucht, water, vuur, aarde) en het symbolisch verwante bewustzijnsveld (denken, voelen, doen, ervaren) om zo heel uiteenlopende perspectieven op onze sterk veranderende leefomgeving te verkennen. Deze sessie wordt geleid door Maria Lucia Cruz Correia in samenwerking met Evanne Nowak.

Common Dreams - klimaatmelancholie

Hoe voelen we ons bij het verdwijnen of veranderen van onze rivieren en bossen? Welke delen van onszelf vinden we terug in de plekken waar we wonen? Hoe moet je verhalen over verlies plaatsen wanneer het over 'onderdelen' van onze leefomgeving gaat? Is daar ook een zekere rouw aanwezig?

De wetenschap voorspelt ingrijpende veranderingen in biodiversiteit, leefomgeving, weersomstandigheden, voedselvoorziening, … ten gevolge van de klimaatcrisis. Onvermijdelijk zullen we afscheid moeten nemen van bepaalde dier- en plantsoorten, van vertrouwde seizoenskenmerken en landschappen. Onbewust maakt dat afscheid een melancholie en een gevoel van rouw in ons wakker. Maar hoe verwerken we een gevoel van verlies voor iets dat nog niet echt weg is? En hoe kunnen we rouwen over dingen die we altijd vanzelfsprekend vonden? Deelnemers verlaten voor voor deze werksessie voor enkele uren het vasteland en nemen plaats op Maria Lucia’s drijvende eiland ‘Common Dreams: Flotation School’ in het Houtdok. Dobberend op het water bekijkt Maria Lucia samen met onderzoeker Evanne Nowak de verschillende fasen van verdriet over klimaatverandering. Tijdens deze tocht doorheen de fasen van ontkenning, affectie, verbinding en actie, bieden ze je de tijd en de ruimte  om naar je verhouding te kijken tot ecologische onrust. Deze sessie omvat een 'overlevingsmaaltijd' met ingrediënten die meer dan 10 jaar goed blijven.

Maria Lucia werkt als onderzoeker, kunstenaar en activist. De afgelopen tien jaar focust ze in haar artistieke praktijk op milieuleed en klimaatverandering.
Evanne Nowak werkt als onderzoeker, facilitator en curator op het snijvlak van ecologie, psychologie en filosofie. Ze heeft een master in humanistic counseling en schreef haar thesis over apathie en klimaatpsychologie.

Er is plaats voor 15 deelnemers. Een ticket kost 15 euro of 30 euro voor een combiticket 'Water', 'Vuur', 'Aarde'.
Bestel je ticket voor 'DRIFT: Water' via Vooruit.

DRIFT is een initiatief van Kunstencentrum Vooruit, Maria Lucia Cruz Correia en Greentrack Gent, met de steun van Gent Klimaatstad.