DRIFT: Vuur - Gosie Vervloessem

27 Sep

afspraak aan de Expeditie (Dok Noord 4, 9000 Gent), Gent

Startuur: 19:00 - 22:00

In DRIFT laten vier kunstenaars (Peter Aers, Maria Lucia Cruz Correia, Gosie Vervloessem, Ruben Nachtergaele) je op vier verschillende tijdstippen in het jaar ervaren hoe zij omgaan met de gevolgen van klimaatverandering. Ieder vertrekken ze vanuit een ander natuurelement (lucht, water, vuur, aarde) en het symbolisch verwante bewustzijnsveld (denken, voelen, doen, ervaren) om zo heel uiteenlopende perspectieven op onze sterk veranderende leefomgeving te verkennen. 

Gosie Vervloessem onderzoekt in haar praktijk de angsten die we zorgvuldig proberen weg te stoppen in de grotten van onze ziel. Voor DRIFT daalt ze samen met de deelnemers af naar die grotten en schrijft ze van daaruit met hen nieuwe verhalen voor de toekomst. Dit proces van onderzoek en nieuwe verhalen creëren, verloopt via een zintuiglijk, collectief pad van kneden, bakken en eten van brood.

De maag, de grot en de oven – voorspellen vanuit je buik

Wanneer je brood maakt, kneed je onbewust je gedachten, intenties en zorgen mee in het deeg. Maar pas wanneer je het vormeloze deeg inde oven steekt, krijgt het door de hittezijn uiteindelijke vorm. Ook onze maag kan je zien als een fornuis waarin verhalen over verleden en toekomst worden gekneed en gebakken. En aan de ingang van de grot fluisteren diepe stemmen in een onverstaanbare taal ...

Maar wat gebeurt er in de oven wanneer de wereld rondom ons ondenkbaar, ongrijpbaar en onafgelijnd wordt? Wat gebeurt er als we verdwalen in ons eigen verteringstraject? Welke rol speelt deeg en het maken van brood in tijden van rampspoed, pandemie en uitsterving? Wat willen de stemmen aan de ingang van de grot ons zeggen?

‘De maag, de grot en de oven’ is een onderzoekende workshop van toekomst voorspellen, geïnspireerd door de horror van wat er ondergronds, onder onze huid ligt te sudderenin de oven. Tijdens dit proces van brood bakken, worden deelnemers uitgenodigd om te reflecteren over nieuwe manieren van verhalenvertellen, recht vanuit onze buik.

Er is plaats voor 15 deelnemers. Een ticket kost 15 euro of 20 euro voor een combiticket 'Vuur' en 'Aarde'. Bestel je ticket voor 'DRIFT: Vuur' via Vooruit.

DRIFT is een initiatief van Kunstencentrum Vooruit, Maria Lucia Cruz Correia en Greentrack Gent, met de steun van Gent Klimaatstad en in samenwerking met Sorry not Sorry / Cultuurdienst Stad Gent.