Gentse cultuur blijft gaan voor zuinig en hernieuwbaar

June 22, 2020

Samen met de stad Gent werken we de komende jaren verder aan een duurzame cultuursector. We tekenden een overeenkomst voor de komende drie jaren waarmee we de dalende trend van energieverbruik bij onze leden willen voortzetten.

(foto: vernieuwde dak van Industriemuseum - (c) Corlazzzoli)

Ook de komende jaren slaan we de handen in elkaar met stad Gent voor een duurzame en klimaatneutrale cultuursector. We willen onze klimaatimpact niet alleen zelf verkleinen, maar ook een voorbeeldrol opnemen. Cultuur brengt mensen samen en creëert een draagvlak voor een positief klimaatbeleid.

Verderzetting van een succesverhaal

De voorbije drie jaar ondersteunde de Stad Gent ons om het energieverbruik van de Gentse culturele sector te verminderen via energieaudits, verbruikmonitoring, investeringen en advies. 30 energiecoachings en 15 investeringen later, werpt de samenwerking vruchten af. Het energieverbruik van onze leden daalde, wat natuurlijk ook een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot met zich meebrengt.

Ook de komende drie jaar zal de Stad Gent de cultuursector verder ondersteunen om die zo klimaatneutraal mogelijk te maken. Wij zullen, via ons netwerk van 57 culturele spelers, begeleiding voorzien om engagementen op te nemen, energiebesparende maatregelen uit te voeren en indicatoren te monitoren. De overeenkomst ging van start op 1 april 2020 en loopt tot eind 2022. Jaarlijks zal de Stad Gent Greentrack Gent ondersteunen met 20.000 euro.

Toekomst is zuinig, hernieuwbaar en circulair

De komende jaren zetten we samen opnieuw in op energiereductie en hernieuwbare energie binnen de culturele sector. Via infosessies, kennisuitwisseling, advies en persoonlijke hulp van een energiecoach kunnen onze leden praktisch aan de slag gaan met energiezuinige renovaties.

Maar energiebesparing is natuurlijk niet de enige manier waarop cultuurhuizen hun steentje kunnen bijdragen. De volgende jaren blijven we ook hulp en advies aanbieden om andere klimaatuitdagingen aan te gaan. Nog meer kiezen voor lokale en vegetarische voeding en kraantjeswater maakt de maaltijden ecologisch. Herbruikbare bekers, recyclage en recuperatie zorgen voor een schone, circulaire cultuurbeleving. Een groendak en meer ruimte voor planten en water op terrassen helpen om de stad te wapenen tegen klimaatverandering. Kunstenaars en medewerkers worden aangespoord om zich duurzaam te verplaatsen. Kortom, er zijn enorm veel mogelijkheden en absoluut geen gebrek aan ambitie.

84% minder energieverbruik

De eerste succesverhalen zijn al geschreven. Design Museum Gent verminderde haar energieverbruik de afgelopen drie jaren met maar liefst 28% dankzij slimme investeringen in ledverlichting en stookinstallaties. Bij’ De Vieze Gasten vervingen hun theaterspots ook door ledverlichting. Het energieverbruik van hun theaterzaal daalde daardoor eind 2019 met maar liefst 84%. Dat konden ze met blijdschap aflezen in hun maandelijkse metingen. Organisaties als Handelsbeurs (-25,4%), Industriemuseum (-26,3%) en De Expeditie (-24%) wisten hun verbruik de afgelopen 3 jaren fors te doen afnemen. Ook de Kopergietery werkt bijvoorbeeld met steun van de Stad Gent, Vlaamse middelen en een deel crowdfunding zijn theaterzaal uit tot een energiezuinig pareltje. Zij bespaarden sinds 2016 11,1%.